PolAmk-valmennuskurssimme kuulumisia 3/3


Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeisiin valmentava koulutus by tomi.jokivalli@turvanvuoksi.com, 16.6.2024
Valmennuskurssimme on ihan loppusuoralla, alkava viikko on viimeinen. Viimeisellä viikolla kurssilaiset vastaavat muutamaan TE-palveluiden kyselyyn ja sitten on aika kerätä lainassa olleet tietokoneet pois. Pääsykoekirjat ja muun materiaalin he saavat pitää itsellään. Kirjahan vasta uudistui ja on siten täysin käytettävissä vielä ensi vuoden.

Mitä kurssilla on tapahtunut viime kirjoituksen jälkeen? Tässä jälleen lyhyt yhteenveto menneistä viikoista.

JV-kurssiin liittyen järjestimme uusintakokeen, johon osallistui useita kurssilaisia. Koe kannatti, sillä kaksi suoritti sen hyväksytysti ja muutamilla läpäisy jäi niin lähelle, että he varmaan suorittavat sen joskus toiste omalla kustannuksellaan. 

Toukokuun ja kesäkuun aikana oli aiempaa enemmän vierailuja ja vierailijoita, koska kuukaudet alkoivat selvästi painamaan monella ja motivaatiota oli syytä buustata. Tämän saman huomasimme aiempien kurssien kohdalla. Ensin kurssilaiset kävivät suomen kielen opettajan kanssa Helsingin käräjäoikeudessa tutustumassa oikeussalitoimintaan ja näkivät / kuulivat todellisten rikosasioiden käsittelyä. Luonnollisesti he saivat käyntiin liittyen kirjoitustehtävän tehtäväkseen.

Toukokuun lopulla kurssi kävi Vantaalla Ruutisavu-nimisessä paikassa. Kyseessä siis ampumarata, missä saatiin ensin teoriaopetusta siitä, miten ampumaradalla toimitaan, miten aseita käsitellään ja miten ne toimivat . Sitten radalle, missä ensin aloitettiin pienoispistooleilla ja sitten siirryttiin poliisin käyttämiin virka-aseisiin eli Glockiin ja Waltheriin. Osallistujat pitivät käyntiä mielenkiintoisena, silmiä avaavana ja ainakin yksi haki jo radalle jäseneksi.

Seuraava "luokkaretki" oli ehkä se odotetuin, eli vierailu Poliisiammattikorkeakouluun! Kaikki sujui kuin oli suunniteltu, eli vuokrabussilla Pasilasta Hervantaan, missä saimme mahdollisuuden nähdä koulua, kysyä kysymyksiä pääsykokeisiin ja opiskeluun liittyen ja tietysti söimme opiskelijaruokalassa. Sen jälkeen kiersimme kampusta vähän laajemmin. Näimme kuntosalin, ajoharjoitusradan ja juoksutestien paikat. Kouluosuuden jälkeen ehdimme olla tunnin verran viereisessä Poliisimuseossa, kunnes paluukyyti lähti kohti Helsinkiä. 

Oikeastaan kaikki kurssilaisemme kertoivat kokeneensa PolAmk:n erittäin mukavaksi paikaksi, opiskelijoiden asenteen positiiviseksi ja me-hengen käsin kosketeltavaksi.  Koulun kuntosalilla muutamat tekivät leuanvetoennätyksensä, koska "oli niin hyvä fiilis" !

Seuraavalla viikolla vierailimme Eduskuntatalossa, missä saimme oppaaksemme todella tietorikkaan ja huumorintajuisen Harrin. Hän kertoi kansanedustajien työstä, valinnasta ja monesta muusta asiasta. Juttelimme myös yhden edustajan kanssa. Oppaamme kierrätti meitä ympäri taloa, käytäviä ja saleja. Ja tietysti istuntosalin lehterit koimme myös. Istuntoa ei tuolloin ollut, mutta iltapäivällä olisi ollut. Ehkä joku menee tuonne vielä uudestaan, oli sen verran mukava kokemus. Menimme tuon jälkeen viereiseen kirjastoon eli Oodiin juttelemaan kokemastamme ja yhdestä tulevasta pääsykoekirjan artikkelista.

Koska edelleen tietysti opiskelimme luokassa kurssiin liittyviä asioita, kävi meillä muutamana aamupäivänä vieraita. Ensin kävi viime vuoden tapaan Niklas, joka kertoi parin tunnin ajan ruotsin kielen merkityksestä poliisin työssä sekä lyhyesti sanastoa myös. Hän ehti myös kertoa omia kokemuksiaan voimankäyttötilanteisiin ja niihin liittyvään harjoitteluun liittyen.

Uusina vieraina myös kurssin vetäjille saimme luokkaamme puhumaan kolme naispoliisia, joista kahdella on ulkomaalaistaustaa ja joista kaksi on vielä Poliisiammattikorkeakoulussa opiskelemassa. Saimme siis todella monipuolisesti ajatuksia, vinkkejä ja kokemustietoa niin pääsykokeista, ulkomaalaisena koulussa olemisesta kuin naisena poliisityön tekemisestä. 

Viimeisen kuukauden aikana Janne tapasi jokaisen kurssilaisen yksitellen pitäen heille yksilökeskustelut. Yksilökeskusteluja oli kurssin aikana aiemminkin, mutta nyt aikaa käytettiin enemmän ja mentiin "pintaa syvemmälle" jokaisen elämässä, motivaatiossa yms.

Viimeinen simulaatiopäivä pidettiin 12.6 eli aamupäivällä kuntotestit ja iltapäivällä esseen kirjoittaminen. Jälleen oli nähtävissä kehitystä lähes kaikilla ja muutamien kohdalla sairastumiset selittävät fyysistä puolta. Varsinkin leuanveto-ja penkkitulokset olivat parantuneet, juoksukin monella. Kirjoittamisen puolelta yhä useampi sai korkeampia pistemääriä ja tekstit olivat kokonaisuudessaan aina vaan parempia! 

Hyvillä mielin voimme kyllä kaikki kurssin vetäjät sanoa, että kyllä me taas onnistuimme tuottamaan sellaisen kurssin mitä meiltä odotettiin - ja ehkä hiukan paremmankin. Odotamme vielä "virallisia" tuloksia, eli kurssilaisten palautteita, mutta tuo fiilis meillä on.

Hyvää kesää kaikille !!

Sinua saattaa kiinnostaa myös

PolAmk-valmennuskurssimme kuulumisia 2/3

Valmennuskurssimme on edennyt yli puolen välin ja paljon on taas tapahtunut. Tätä kirjoittaessa olemme siirtyneet toukokuun puolelle. Kurssilaiset ovat edelleen pääasiassa opiskelleet suomea eri muodoissa, käyneet läpi pääsykoekirjan artikkeleita ja harjoitelleet fyysistä puolta....

PolAmk-valmennuskurssimme kuulumisia 1/3

Valmennuskurssimme mallia 2024 alkoi kartoitus-ja valintavaiheen jälkeen tammikuun lopussa. Kuten aiemminkin, kurssilaiset totuttelivat ensimmäisen viikon toisiinsa ja kurssin rytmiin. Aluksi käytettiin joitakin päiviä käytännön asioiden opetteluun ja jaettiin opetusvälineet eli ...