PolAmk-valmennuskurssimme kuulumisia 2/3


Poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeisiin valmentava koulutus by tomi.jokivalli@turvanvuoksi.com, 9.5.2024
Valmennuskurssimme on edennyt yli puolen välin ja paljon on taas tapahtunut. Tätä kirjoittaessa olemme siirtyneet toukokuun puolelle. Kurssilaiset ovat edelleen pääasiassa opiskelleet suomea eri muodoissa, käyneet läpi pääsykoekirjan artikkeleita ja harjoitelleet fyysistä puolta. Se on tarkoittanut lähes joka päivä joko kuntosalia tai juoksukunnon parantamista ulkona tai juoksumatolla.

Ennen pääsiäistä pidimme kokopäivän mittaisen pääsykoesimulaation, joka alkoi aamulla kuntotestillä kuten Poliisiammattikorkeakoulussakin oikeasti tapahtuu. Osallistujat lämmittelivät ja verryttelivät, kun valmentajat laittoivat ketteryysradan kuntoon. Rata tehtiin tarkalleen PolAmk:n nettisivuilta löytyvän pohjapiirroksen mukaisesti.

Ensimmäisenä lajina oli 1500 metrin juoksu, joka juostiin hiukan normaalista poiketen 200 metrin rataa pitkin. Kierroksia tulee enemmän, mutta kokonaismatka täsmää tietysti todellisen kanssa. Sen jälkeen suoritettiin ketteryysrata. Naiset ensin yksitellen ja heidän jälkeen aitoja hiukan korotettiin, aitojen välejä hiukan pidennettiin ja sitten oli miesten vuoro.

Ennen seuraavaa lajia, ylätaljaa / leuanvetoa, naiset kävivät vaa'alla, jotta heille voitiin laskea mahdollisimman tarkasti 70% omasta painosta, joka sitten laitettiin ylätaljaan vetovastukseksi. Miehet vetivät leukoja tarkkojen sääntöjen mukaisesti. Miehillähän on mahdollisuus tehdä tämä osio ylätaljassa 100 kilolla, mutta kaikki valitsivat leuanvedot omalla painollaan.

Viimeisenä suoritettiin penkkipunnerrus, miehillä 65 kiloa ja naisilla 35 kiloa. 

Ehdittiin hetki jutella motivaatiosta ja liikuntaohjeiden noudattamisesta. Sitten kurssilaiset suuntasivat syömään tai hakemaan evästä. Heillä alkoi kurssin luokkatilassa seuraavaksi vertailevan esseen kirjoitusurakka. Kaksi artikkelia pääsykoekirjasta, suomen kielen opettajan valitsema kolmas artikkeli jostain aiheesta ja noiden kolmen kirjoituksen pohjalta esseen kirjoittaminen. Jos ei kuulosta helpolta niin ei se sitä olekaan.

Lyhyesti tuloksista voidaan todeta seuraavaa. Meillä oli kurssin alussa pidetyn kuntokartoituksen pohjalta vertailudataa. Sen ja nyt pidetyn perusteella oli helppo huomata monen kurssilaisen kunnon kehittyneen sekä juoksun että voiman osalta. Muutamat olivat jo nyt saaneet juoksuajastaan pois yli minuutin. Joillakin edistystä ei ollut tapahtunut paljonkaan / lainkaan. Jollain syynä saattoi olla sairastelu, mutta jollain myös laiskottelu harjoittelun suhteen. Tämäkin on asennekysymys: itse pitää lähteä lenkille tai salille, vaikka sohva olisi kutsuvampi.

Esseen osalta Rita ilmoitti monen kirjoitustaidon kehittyneen sekä kieliopillisesti että sisällöllisesti. Vaihteluerot olivat varsin suuria, mutta jokaisella oli tapahtunut positiivista kehitystä. Hienoa!

Mitä muuta kurssilla on huhtikuun lopun ja toukokuun alun aikana tapahtunut? Isona juttuna oli perinteisen järjestyksenvalvojakurssin järjestäminen niille, joilla ei ole jv-korttia entuudestaan. Kortittomia löytyi 10, joista yhdellä mennyt kortti vanhaksi ja halusi suorittaa koko kurssin kertauksena. Nuo 40 tuntia sijoiteltiin muutaman viikon ajalle ja kurssin aikana pidettiin sekä yhteisiä päiviä että kahdelle ryhmälle jaettuja opintoja.

Loppukoe jäi harmittavasti muutaman osalta aivan muutaman pisteen päähän läpäisystä ja heille (ja toki muillekin halukkaille) tullaan toukokuun aikana järjestämään uusintakoe. Muutama viikko on aikaa kerrata opetusmateriaalia.

Luokkatilamme vuokraaja muutti huhtikuun lopulla uusiin tiloihin ja me tietysti mukana. Muuttomatka oli vain joitakin satoja metrejä, joten arkeemme tuo ei merkittävästi vaikuttanut. Etäopintopäiviä tuli muutamia lisää muuton takia.

Toukokuun toisella viikolla pidettiin toinen simulaatiopäivä, eli samanlainen kuin tämän kirjoituksen alussa kuvattu. Muutamina nostoina kuntokokeesta pitää mainita yhden naiskurssilaisen asenne: hänellä on astma ja siitepölyaika on aiheuttanut hänelle suuria haasteita. Kuntotestit teemme sisähallissa, missä siitepölyä ei pitäisi olla, mutta ilma on varsin kuivaa. Tämä nainen otti avaavat lääkkeet, mutta juoksun aikana hänen olonsa muuttui  aina vain kehnommaksi. Siitä huolimatta hän ei lopettanut, vaan juoksi uuden ennätysaikansa! Ja suoritti muutkin osa-alueet mallikkaasti.

Kuten aiemminkin, monella oli taas tullut roimasti uutta tulosta. Yksi mieskurssilainen oli tuplannut penkkipunnerrustuloksensa. Esseetuloksia odottelemme vielä.

Toukokuulle on tiedossa muutama vierailu, muun muassa Poliisiammattikorkeakouluun. Siitä ja monesta muusta asiasta seuraavassa blogikirjoituksessa. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös

PolAmk-valmennuskurssimme kuulumisia 1/3

Valmennuskurssimme mallia 2024 alkoi kartoitus-ja valintavaiheen jälkeen tammikuun lopussa. Kuten aiemminkin, kurssilaiset totuttelivat ensimmäisen viikon toisiinsa ja kurssin rytmiin. Aluksi käytettiin joitakin päiviä käytännön asioiden opetteluun ja jaettiin opetusvälineet eli ...