PolAmk-valmennuskurssi. osa 2


by tomi.jokivalli@turvanvuoksi.com, 29.5.2023
Mitä kaikkea olemmekaan valmennuskurssilaistemme kanssa tehneet? Voisi lyhyesti sanoa, että olemme perusjuttujen lisäksi tehneet aikamoisen määrän muutakin!

Aluksi kävimme läpi yleisiä asioita suomalaisesta yhteiskunnasta kuten miten lakeja säädetään ja miten hallinto on rakentunut. Aika tarkasti ja keskustellen tutustuimme poliisin toimintaan, tehtäviin ja rakenteeseen. 

Luonnollisesti olemme alusta asti puhuneet ja tarkastelleet Poliisiammattikorkeakoulun sivuja, hakukelpoisuusvaatimuksia, pääsykokeiden osa-alueita ja millaista opiskelu siellä on. Kurssilaiset ovat kirjoittaneet aineita esimerkiksi siitä, miksi he olisivat hyviä poliiseja ja mitä ominaisuuksia hyvältä poliisilta vaaditaan.

Pääsykoekirjaa olemme käyneet läpi noin artikkeli per viikko. Jokaiseen artikkeliin on tutustuttu opettajan johdolla, kurssin keskivaiheesta lähtien kahden opettajan tunneilla. Sovittiin, että jokainen kurssilainen kirjoittaa vuorollaan referaatin yhdestä artikkelista ja se jaetaan kaikille nähtäväksi.

Kuntovalmentajan ensimmäiset kunto-ohjelmat olivat geneerisiä ja kun hän sai kurssilaisilta palautetta miten kuntoharjoittelu on lähtenyt etenemään ja ensimmäiset pääsykoesimulaatiot oli pidetty, ohjaajalla oli tarpeeksi tietoa luoda jokaiselle yksilölliset ohjeet jatkoa varten. 

Kurssilaisille on useita kertoja pidetty psyykkisen valmennuksen tunteja. Heidän keskittymistään ja henkisten voimavarojen käyttöä on vahvistettu teorian ja harjoitteiden avulla. Fyysinen puoli tarvitsee henkistä puolta ja päinvastoin. Varsinkin pääsykoepäivä on erittäin raskas, niin fyysisesti kuin henkisestikin, kun pitää pyrkiä parhaimpaan suoritukseen joka osa-alueella.

Mitä muuta näiden perusjuttujen lisäksi olemme tehneet? Kurssilaisille järjestettiin taktisen toiminnan harjoittelukerta, missä he harjoittelivat muun muassa aseen kanssa liikkumista (ei oikeita aseita) ja muuta taktista toimintaa.

Kävimme juoksemassa portaita sykkeen nostamiseksi ja sitten heidän piti taistella ASP-tyynyllä varustautunutta kouluttajaa vastaan. Kannustus oli kovaa ja naurua+hyvää mieltä oli ilma täynnä!

Luokassa on käynyt vierailijoita: ensin kävi puhumassa ja vinkkejä antamassa ulkomaalaistaustaa omaava poliisi, joka on omissa opinnoissaan aivana loppusuoralla. Toisena kävi naispoliisi, joka on alan vaihtaja ja perheellinen. Kurssillamme on puolet naisia, joten tämäkin oli tärkeä aihe.

Kurssilla aloitti 17 henkilöä, joista ensimmäisten viikkojen aikana keskeytti muutama. Myöhemmin kevään aikana vielä pari lopetti lisää, joten loppuajan kurssilaisia on ollut 12 ja uskon vahvasti heidän menevän loppuun asti. Motivaatiosta se ei ainakaan ole kiinni!

Keskeyttäneet tekivät päätöksensä erilaisista syistä, mutta heistäkin muutamat toivovat voivansa osallistua seuraavalle kurssille, jos se vain saadaan järjestää.

Elämme kurssin viimeistä kuukautta ja tähänkin mahtuu monia mukavia erilaisia kokemuksia. Niistä lisää viimeisessä kurssiblogitekstissä.