Sisällesuojautuminen kouluissa – tärkeä osa turvallisuutta uhka- ja vaaratilanteissa


Opetusturvallisuus, Varhaiskasvatus- ja opetusala by Janne K., 2.5.2025

Miksi sisällesuojautumista tarvitaan kouluissa?

Kouluympäristöjen turvallisuus on noussut keskiöön yhä useammin esiintyvien uhka- ja vaaratilanteiden myötä. Kouluissa kohdataan tänä päivänä tilanteita, joissa opetushenkilöstö ja oppilaat joutuvat varautumaan esimerkiksi väkivaltaiseen uhkailuun, ulkopuolisen tunkeutumiseen tai muunlaiseen välittömään vaaraan. Tällöin nopea ja selkeä toimintamalli – kuten sisällesuojautuminen – voi pelastaa henkiä.

Mitä sisällesuojautuminen tarkoittaa?
Sisällesuojautuminen tarkoittaa turvalliseen tilaan vetäytymistä ja suojautumista tilanteissa, joissa poistuminen ei ole mahdollista tai turvallista. Tämä toimintamalli on olennainen osa koulun uhkatilanteiden toimintasuunnitelmaa ja kuuluu nykyaikaiseen riskienhallintaan.

Keskeisiä periaatteita sisällesuojautumisessa ovat:

  1. Nopea päätöksenteko: Rehtorin tai muun vastuuhenkilön pitää pystyä tekemään suojautumispäätös viipymättä.
  2. Selkeä viestintä: Hälytykset, ohjeet ja tilannetiedotus on osattava välittää nopeasti henkilöstölle ja oppilaille.
  3. Toimintakyky: Opettajien on tiedettävä, miten oppilaat rauhoitetaan, tilat lukitaan ja miten pidetään suojautumisasema mahdollisesti pidemmänkin ajan.

Kenelle vastuu kuuluu?

Vaikka koulun johto vastaa turvallisuussuunnittelusta, todelliset toimijat uhka- ja vaaratilanteessa ovat usein opettajat. Siksi koulutuksen ja harjoittelun merkitystä ei voi liikaa korostaa. Ilman käytännön harjoitusta, pelkkä kirjallinen ohjeistus ei riitä takaamaan toimintavalmiutta kriisitilanteessa.

Harjoittelu vähentää lamaantumista.
Kun uhkatilanne tapahtuu, stressi ja pelko voivat lamauttaa. Harjoiteltu toiminta automatisoituu ja parantaa kykyä toimia järkevästi myös paineen alla.

Koulutuksen avulla opettajat oppivat mm.:

  • Tunnistamaan tilanteet, joissa sisällesuojautuminen on oikea toimenpide.
  • Sulkemaan ja suojaamaan tilat nopeasti.
  • Ohjeistamaan oppilaita rauhallisesti.
  • Toimimaan yhteistyössä muiden koulun aikuisten kanssa.
  • Yhteistyö viranomaisten kanssa.
  • Poliisi ja pelastuslaitos tukevat kouluja uhkatilanteiden hallinnassa, mutta ensimmäiset minuutit ovat usein koulun omissa käsissä. Kun henkilökunta on koulutettu, he voivat toimia tehokkaasti ennen viranomaisavun saapumista.

Hanki sisällesuojautumisen koulutus – valitse Turvanvuoksi Oy
Turvanvuoksi Oy tarjoaa opetusalan ammattilaisille suunnattua käytännönläheistä sisällesuojautumiskoulutusta. Meillä on vahva kokemus koulumaailmasta, turvallisuudesta ja uhkatilanteisiin varautumisesta. Toisella kouluttajista on omakohtaista kokemusta Jokelan koulusurmista sekä ollut mukana kouluttamassa ensimmäisiä koulusurman jälkeisiä uhkatilanteita poliisihallinnon alaisuudessa.

Panosta henkilökuntasi turvallisuuteen – tilaa koulutus jo tänään.

 Ota yhteyttä tai lue lisää: www.turvanvuoksi.fi

You might also be interested in

Koulunkäynninohjaajien oikeus voimakeinoihin tai hätävarjeluun?? Muuttuuko asia, jos kohteena olevalla henkilöllä on jokin kehitysvamma tai vastaava?

Saimme perehdyttäväksi ja kommentoitavaksi erään käräjäoikeuden päätöksen koskien koulussa tapahtunutta tilannetta.  Tilanteessa oppilas, jolla on todettua neuroepätyypillisyyttä, oli yrittänyt liikkua käytävällä reittiä, joka ei ollut sallittu. Paikalla olleet ohjaajat oli...

Itsepuolustusta vai hätävarjelua?

Juoni paljastus heti alkuun! Itsepuolustus on sama asia kuin hätävarjelu. Itsensä puolustaminen on kansan kieltä ja tarkoittaa nimenomaan oman fyysisen koskemattomuuden puolustamista voimakeinoja käyttäen. Hätävarjelu on saman asian lakitermi Rikoslain 4 luku 4§ HÄTÄVARJELU. T...

Salomon Forces -työjalkineet nyt saatavilla Turvanvuoksi.com verkkokaupasta!

Turvallisuus, mukavuus ja luotettavuus ovat avainasemassa, kun työskentelet vaativissa ja vaihtuvissa olosuhteissa. Olemme ylpeitä voidessamme ilmoittaa, että Turvanvuoksi.com verkkokauppa on nyt virallinen jälleenmyyjä Salomon Forces -malliston työjalkineille. Tämä huippuluok...
”Kouluttajalla oli laaja työkokemus koulutettavasta asiasta ja hänen käytännön esimerkkinsä olivat hyviä.”
”Koulutus antoi edes pienen ymmärryksen siitä mitä esim. skitsofreenikon päässä voi tapahtua.”
”Pisti miettimään asioita taas kerran vaikka asiat sinänsä tuttuja. Luennoitsijat hyviä ja käytännönläheisiä.”
”Kouluttajien kertomat tositilanteet ja toimintatavat tilanteissa, koska käytännön esimerkeillä turvallisuusasiatkin avautuvat parhaiten.”
”Kokonaisuutena oli hyvä. Oli esimerkkejä vaaratilanteista joita ei ollut itse ajatellutkaan että pitää ottaa huomioon.”
”Huumorintajuiset kouluttajat ja oikeasta elämästä otettuja esimerkkejä.”